Fxy Blog
Web tasarım ve dijital medya ile ilgili tüm gelişmeleri blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Meta; ''öteki'' yada ''diğer'', verse ise evren manasında kullanımaktadır. Metaverse ''öteki evren''manasına gelir. Dijital ortamda kurulmuş sanal alemlerden ve platformlardan oluşur. İnternet 1.0 ile kendini tanıtan sanal dünya, internet 2.0 ile etkileşim kurarak kullanıcılara dokunmuş, web 3.0 teknolojisi ile metaverse dünyasında yerini almaya başlamıştır.
METAVERSE ve TÜRKİYE'NİN KONUMU
Osmanlı zamanında üç kıtada hüküm süren dünya hakimi bir ülke iken, nasıl oldu da dünya sıralamalarında en geri kalmış ülkelerle yarıştığımızı istatistiklerle beraber size anlatacağım.
Matbaanın icadı sırasında büyük bir fırsat kaçırmış, Sanayi devriminde gol yemiş ve diğer ülkelerden geri kalmış bir ülke olarak dijital medya çağında diğer ülkeler büyük atılımlar ve yatırımlar yaparken biz arkalarından sadece izliyor konumunda olmamız gerekiyor. Doğru atılacak adımlarla dijitalleşme çağında yapılacak bir sıçrama hareketiyle Dünya lideri bir ülke olabiliriz.
Bunu 90 lı yıllarda, daha Avrupa analog santral sistemi kullanırken Türkiye olarak biz Dijital santral alt yapısını kurarak büyük bir sıçrama hareketiyle Avrupa ülkelerinin önüne geçmiştik.
Yeni Dijital Dünya METAVERSE
Ülke gündemini meşgul eden konuları tek tek sıralamaya gerek yok, az çok takip edebiliyorsunuz. Enflasyon canavarı tabiri yeniden sözlüğümüze giriş yaptı. Art arda gelen zamlar vatandaşın belini büktü.
Tüm bu şartlar altında Dünya farklı bir yöne gidiyor, ve Türkiye bu yolculukta nerede? Hatta yola çıktı mı ? sorusunu kendimize sorabiliriz.
Metaverse kavramının kısa tarihi
Eylül - Metaverse kavramı Eylül ayında konuşulmaya başlandı. Tanımlamalar yapıldı. Şaşkınlık yaratan açıklamalar ile Eylül ayında fecebook büyük değişimlere gideceğinin sinyalini verdi.
Ekim- Facebook grubundaki tüm şirketler ‘’META’’ çatısı altında toplanarak Metaverse konusunda gelecek vizyonu açıkladı ve tüm şirketlerini tek çatı altında topladı.
Kasım - Twitter’ın sahibi Jack Dorsey, kendi kurduğu şirketteki CEO’luk görevinden istifa etti ve oda aralarındaki Tidal gibi bir müzik servisi ve square gibi bir ödeme sisteminin de bulunduğu çeşitli şirketler bir çatı altında toplayıp adına ‘’BLOCK’’dedi ve şirketleşerek Metaverse Dünyasına adım attılar.
Ocak- 2022 yılında Microsoft’un yaklaşık 69 milyar $’a Activision Blizzard şirketini satın aldı
Bu rakam , Dünyadaki 211 ülkeden 135 tanesinin gayrisafi yurt içi hasılasından daha yüksek bir rakam…
Roblax girişimi, Metaverse evrenin içerisinde bir sanal alem oluşumudur ve 202 milyon kişi üyesi ile bu tür üyeleri bulunan sanal alemler dünyasında büyüklüğü ile 16.sıradadır.
Roblax firmasının kurmuş olduğu Metaverse dünyasında 25 milyon sanal eşya -takı vs. gibi metaryel bulunuyor ve 202 milyon kişi eşya kostüm ürünlerini alıp satıyorlar. Böylelikle 25 milyon sanal metaryel yolda 5.8 milyar kez el değiştirmiş oluyor. Burada dönen ticari rakamları varın hayal edin.
Ünlü bir marka, ürettiği sanal çantayı bu alemde üç 3400 $’a sattı. Sadece bu alemde bulunan ve başka hiçbir yerde kullanılmayan bu çanta için bu rakam ödendi.
Çin Uzaktan Ameliyat Gerçekleştirdi.
Bu ameliyatın ilk örneği 2019 yılında Çin’de gerçekleştirildi. Çinli bir doktor 5G teknolojisi ile çalışan dünyanın uzay cerrahi ekipmanlarını kullanarak bulunduğu şehirden çok uzak başka bir şehirde bir hayvana başarılı bir cerrahi operasyon yaptı.
NETFLİX değeri yaklaşık 250 Milyar $
Türkiye borsasındaki şirketlerin değeri borsa İstanbul yaklaşık üç aşağı beş yukarı değerleme ile 160 milyar $ civarında
Netflix‘in piyasa değeri yaklaşık 250 milyar $ civarında
Her gün değişen değerli Apple şu an 1.2 milyar $ civarında.
Yani Borsa İstanbul’u kapatsak Netflix’e devr yapsak, üzerine yaklaşık 90 Milyar $ parası kalırken, Apple 8 kez satın alabilir.
TÜRKİYE ‘nin Teknoloji Gelişimi Karşısındaki Konumu
Çevresinde tüm bu değişimler olurken daha internet alt yapısını düzenleyememiş olarak Peki Türkiye bu istatistiklerde nerede? 1 Milyon km uzunluğunda fiber alt yapıya sahip olması gereken Türkiye’nin fiber kablo uzunluğunda şu an 400 Bin km civarında.
Avrupa’nın en yavaş internetini en pahalı kullanan ülke
İnternet hızında 176 ülke arasında dünyada 102. Sırada,Avrupa’da da en yavaş
Sabit geniş bant indirme hızımız 29 Mbps, iken dünyada bu 88 Mb yani neredeyse dünyadaki ülkelere oranla dörtte bir oranında bir bant genişliği kullanıyoruz
Bu ne demek şöyle düşünün diğer ülkeler sekiz şeritli otobanda rahat rahat ilerlerken istedikleri hızlı yapabilirlerken, Türkiye sadece şeritli yola sahip ve trafik yoğunluğu yaşanıyor hızlı hareket edilmiyor.
Ayrıca Türkiye’nin ulusal geniş bant haritası kamuoyuyla paylaşılmıyor.
Özgürlükler konusunu çok konuşmaya gerek yok, bu yazıyı yazabilmek bile bir lütuf görülürken, sosyal medya kanunun son çıkan hali ile internet özgürlüğünde 65 ülkeden 48. özgür değil ülke olarak değerlendiriyoruz Bu halimiz ile Bangladeş Kolombiya nın gerisindeyiz.
Gelir ve kazanç seviyesine göre 100 ülkede 61. sırada yer alarak interneti kullanıyoruz. Bu sıralamada da Sri Lanka ve Kenya ile benzer sıralamadayız.